
Iată că a început un nou an școlar. A trecut încă o vară, sper că o vară frumoasă cu multe amintiri frumoase pentru toți. Îmi amintesc cum în ultima săptămână de vacanță mergeam după rechizite, îmi pregăteam biroul, le aranjam pe toate și așteptam începutul școlii.
Anul acesta, pe lângă emoțiile inerente începutului de an, mai sunt și emoțiile schimbării structurii anului școlar. Elevii și profesorii vor fi supuși unui test de adaptare la nou, care va necesita mai mult efort și energie din ambele părți.
Acum să vă spun de ce am ales să scriu acest mesaj.
Circulă de câteva zile un articol pe internet despre ce să le spui copiilor înainte de începutul de an școlar. Faptul că am văzut că a fost citit de multă lume, mi-a dat speranța că există mulți părinți care își doresc o schimbare.
Așa cum știm cu toții, au loc, din păcate, atât în țară cât și peste tot în lume, multe evenimente neplăcute la școală, între elevi, sau între elevi și profesori.
Am stat să mă gândesc dacă atunci când eram eu la școală era așa de întâlnit fenomenul de bullying, dar și agresivitatea tot mai mare de astăzi. Din păcate, aceste fenomene au luat avânt în ultimii ani, probabil și din cauza mass-mediei și influenței pe care aceasta o are asupra copiilor. Din păcate, prin prisma meseriei, am întâlnit copii, de vârste la care nu vă așteptați, care au încercat diverse metode de a-și face rău, care erau bulimici, depresivi, care se gândeau cum să renunțe la școală și diverse alte situații care m-au pus pe gânduri. Există și cazuri de copii care s-au sinucis pentru că au luat note mici și și-au „dezamăgit” părinții. Am realizat ce mare este presiunea pe unii copii, ce mare este povara pe care o duc în spate și nimeni nu îi înțelege, nu-i ascultă.
Așadar, aș dori să am câteva cuvinte pentru voi, părinții de copii care încep astăzi un nou capitol din viață.
Copilul nu trebuie să aibă 10 pe linie.
De multe ori, copiii sunt sub presiunea notelor. Notele nu vor conta la nimic în viață, decât la a ne lăuda la unii și alții cu ce perfect este cineva. Aș dori să nu fiu înțeleasă greșit, nu susțin mediocritatea și neînvățatul. Copiii trebuie motivați să învețe, să se dezvolte pe toate planurile, dar nu sub presiunea notelor. Faptul că are note mai mici de 10, nu îl face mai puțin bun, nu îl face de râs, nu îl face un ratat. Așa cum știm cu toții, există numeroase genii care au inventat diverse lucruri, iar când erau la școală aveau note foarte mici. Nu notele reprezintă un copil. Nu presiunea notelor și a pedepselor ar trebui să motiveze un copil să învețe.
Hainele nu fac omul.
Cred că acest aspect ar trebui prioritizat. Există mulți copii care sunt ridiculizați datorită hainelor pe care le poartă. ”Dacă nu este o anumită firmă de renume nu e ok. Dacă nu are adidași ultimul model nu e ok.” Fiecare copil are un mediu de unde provine, unii sunt cu un statut mai bun, alții nu, dar asta nu ar trebui să facă o diferență între cum se comportă unii cu alții. Susțin ideea uniformelor, pentru că în acest fel se evită această formă de bullying, astfel copiii sunt mai atenți la interior decât la exterior. Încercați să vă ajutați copilul să facă față acestei presiuni de la școală, să aibă încredere în el.
Respectul față de profesori/învățători.
Un alt aspect care a ridicat mari probleme în ultimii ani a fost limbajul elevilor față de profesori. S-a observat o lipsă acută de respect, limbaj complet necorespunzător. Faptul că un profesor este înjurat nu face copilul mai șmecher, mai apreciat. Profesorii trebuie respectați de fiecare elev, iar după aceea, e important să existe respect unii față de alții, între colegi. Iar această lecție se învață de acasă, din familie.
Atenție la grupurile de prieteni.
În repetate discuții cu părinții din cercul nostru de prieteni s-a ajuns la aceeași concluzie: copiii sunt mult mai influențabili în ultimii ani. De comun acord am tras concluzia că mass-media și dorința de afirmare stau la baza acestei probleme. Ca un exemplu aș putea da un video de pe Tik-Tok care provoca oamenii să facă un anumit lucru care era periculos, iar mulți copiii din întreaga lume au murit încercând să facă acea provocare, încercând să fie și ei acceptați în grupul de prieteni. Prietenii ar trebui să te motiveze înspre a fi o persoană mai bună, să te sprijine în momentele mai grele. Din păcate, influențele pe care le au unii prieteni asupra copiilor, pot duce la multe probleme. Nu ar trebui să fim foarte invazivi în relația cu prietenii, dar în același timp să fim atenți de cine sunt înconjurați copiii noștri. Copiii trebuie să se simtă liberi să povestească despre prietenii lor, simțindu-se nejudecați.
Susține copilul în tot, fii lângă el.
Dacă un copil este susținut, ascultat, sprijinit, înțeles de părinți, va avea succes. Este foarte important pentru un copil să se simtă iubit, înțeles, să știe că oricând poate apela la părinți cu orice problemă, să știe că indiferent de nota pe care o obține este iubit și încurajat, să aibă un cămin stabil. Faptul că un copil nu se simte acceptat necondiționat de familie are repercusiuni imense.
Așadar, în final, iubiți-vă necondiționat copiii, nu așteptați doar perfecțiune, învățați-i respectul față de persoanele din jur, învățați-i să nu judece un om după haine, după aparențe, să aibă îngăduință față de cei cu tot felul de deficiențe, cu boli sau dizabilități.
Făcând astfel, sunt convinsă că fiecare va avea un an școlar mai frumos, mai motivant spre autodepășire.
Vă doresc mult succes, multă putere de muncă, multă sănătate! Un an nou școlar cu multe realizări și bucurii!
Leave a Comment