
Așa cum am menționat în articolul precedent despre cum voluntariatul mi-a schimbat viața în multe feluri, în această a doua parte voi vorbi despre aspectul profesional. Voluntariatul pe durata studiilor, fie că vei deveni asistent sau medic este esențial.
Hai să vedem concret ce poți învăța în timpul voluntariatului:
Ai primele contacte cu pacienții.
Este un prim pas foarte important. Faptul că ai oportunitatea de a vedea pacienți, de a intra în contact cu mediul, de a te familiariza cu relația pacient-cadru medical.
Asiști și înveți să faci anamneze.
Poți asista la discuția medic – pacient, înveți în ce constă o anamneză corectă, înveți cum trebuie să conduci o discuție cu pacientul, ce trebuie întrebat, care aspecte sunt esențiale și ordinea în care să afli istoricul pacientului. Desigur, aceste aspecte se învață și la facultate, dar ce ocazie mai bună de a pune teoria în practică decât în cadrul voluntariatului.
Înveți diverse manevre medicale.
Înveți în ce constă monitorizarea unui pacient, cum se efectuează un EKG, cum se recoltează analize, cum se administrează o injecție la nivel intramuscular, cum se fac multe alte manevre pe care nu le vei vedea în timpul facultății.
Înveți primul ajutor de bază și manevrele corecte de resuscitare.
Un aspect foarte important este tocmai acesta: înveți tehnicile primului ajutor de bază, respectiv, primul ajutor în stopul cardio-respirator, obstrucție de căi aeriene, poziția laterală de siguranță, primul ajutor în cazul hemoragiilor, arsurilor, convulsiilor, febrei, etc.
Înveți scheme de tratament
Una dintre materiile dificile din timpul facultății este farmacologia, deoarece sunt foarte multe medicamente care trebuie învățate, foarte multe denumiri. Faptul că poți să vezi și partea practică, cum se prepară anumite medicamente, cum se administrează, în ce patologii sunt indicate, te va ajuta mult la reținerea acestora pe termen lung.
Ai oportunitatea de a învăța și de a întreba
Voluntariatul este o oportunitate extraordinară pentru un student, deoarece are ocazia de a învăța, de a pune întrebări și de a se dezvolta pentru cariera care-i stă în față.
Înveți mai ușor
Există o diferență majoră dintre a citi despre o patologie fără a și vedea fizic cum se manifestă și a citi despre acea patologie după ce ai și văzut. Faptul că te întâlnești cu multe patologii din diverse specialități, te va ajuta enorm la învățat și reținut. Așa cum spun și studiile, în momentul în care poți asocia ceea ce citești cu ceva ce ai văzut sau experimentat, informația rămâne stocată mult mai mult timp.
Ai oportunități de dezvoltare personală.
Desigur, voluntariatul îți oferă o mulțime de oportunități de dezvoltare personală. Participi la cursuri, ai ocazia să vorbești cu medici experimentați, să înveți de la asistenți pregătiți extraordinar, înveți să lucrezi în echipă și să gândești cazul în totalitate. Ai parte de multe oportunități care vor fi foarte valoroase pentru viitoarea carieră.
Așa cum spune și titlul articolelor, voluntariatul mi-a schimbat viața în multe feluri, câteva fiind cele de mai sus. Am învățat atât de multe pe parcursul anilor, caz după caz, tură după tură, informații pe care cred că nu aș fi reușit să le obțin fără voluntariat.
Am fost întrebată de multe ori dacă nu regret că îmi dedic atât de mult timp din viață turelor? Nicio secundă de la primul caz la care am fost, nu am regretat nimic. Toate experiențele pe care le-am trăit, toate lecțiile, toată dezoltarea mea din acești ani nu i-aș schimba pentru nimic în lume. La urma urmei, totul depinde de pasiunea și dorința pe care o ai și de sacrificiul pe care ești dispus să îl faci pentru visul tău.
Continuăm săptămâna viitoare cu ultima parte a acestei serii, despre cum mi-a schimbat viața voluntariatul pe plan personal.

Leave a Comment