În această ultimă parte a articolelor despre voluntariat, voi vorbi despre aspectul personal. Am început voluntariatul după o viață întreagă ca sportiv de performanță, ceea ce a fost o schimbare majoră, deoarece am trecut de la un sport individual, la muncă în echipă. De-a lungul anilor am învățat pe cât de multe în plan profesional, pe atât și în plan personal.
Iată câteva dintre acestea:
Lucrul în echipă
Așa cum am spus, a trebuit să învăț să lucrez în echipă, deoarece în actul medical este vorba despre o echipă care lucrează. Toți suntem conectați pentru buna funcționare a cazului. În echipă există „noi”, există comunicare până în punctul în care te poți întelege din priviri deja.
Sănătatea fizică și mentală este mai importantă ca orice
În momentul în care vezi suferință și boală, realizezi mai mult ca oricând cât de importantă este sănătatea atât fizică, dar și cea mentală. Aceste părți sunt conectate mult mai mult decât am crede și nu poate funcționa doar una dintre ele.
O vorbă bună poate schimba mai mult decât crezi
O vorbă de încurajare care poate părea un gest mic și neimportant poate schimba mai mult decât credem. Faptul că îi spui unui pacient că va fi bine, sau îi oferi un zâmbet cu o strângere de mână, sau pur și simplu îl asculți poate să schimbe atât de mult. Empatia și înțelegerea oferită oamenilor din jurul nostru este un simplu act de omenie, care așa cum spunea o pacientă: „Domnișoară de când stați cu mine să vorbim, aproape au trecut durerile.”
Trăiesc în prezent
De multe ori aveam impresia că trăiesc în prezent, dar gândurile din trecut acaparau mare parte din zi. Pe de altă parte, îngrijorările cu privire la viitor influențau starea mea. Am realizat, în momentul în care am văzut importanța unei secunde, și cum aceasta poate face diferența între viață și moarte, faptul că viitorul nu îl cunoaștem, iar trecutul a fost, așadar ce avem este acum, aici, prezent. Trăiește prezentul și bucură-te de tot ceea ce te înconjoară.
Bucuria lucrurilor mici
Există un citat cunoscut pe care îl consider foarte adevărat care spune să te bucuri de lucrurile mici pentru că, la un moment dat, vei realiza că au fost lucruri mari. Cred că exact asa și este, deoarece poate uneori o îmbrățișare care nouă ni se pare un gest mic, pentru o persoană a fost exact ce trebuia pentru a mai duce o zi grea, sau poate o vorbă bună sau timp alocat a ajutat persoana să iasă dintr-un impas. Desigur aceste gesturi mici sunt nenumărate (a oferi de mâncare cuiva, o sticlă de apă, o floare, un bilețel cu o vorbă bună, etc.) și poate par neînsemnate, dar, pot valora foarte mult. Cred că toți am trăit cel puțin un astfel de moment în care ne simțeam descurajați, sau supărați, iar un gest mic din partea unui prieten a făcut ziua mai bună.
Sentimentul de apartenență și prieteni pe viață
Fiecare om are nevoie de prieteni adevărați, de a se simți parte dintr-o familie. Sentimentul de apartenență îți oferă liniște, pace și siguranță. Pot să afirm faptul că am o a doua familie și că prin intermediul voluntariatului am avut multe relații de prietenie, dar cel mai important prietenii adevărate, prietenii în care nu contează ora, dacă e zi sau noapte, ei sunt tot acolo, gata de orice. Un aspect interesant este faptul că aceste relații de prietenie adevărate au apărut chiar în momentele în care eram aproape convinsă că nu există așa ceva.
Așadar, dacă încă nu ai dat de prieteni adevărați, nu îți pierde speranța, aceștia vor apărea la momentul oportun pentru tine.
Mentori
În toți acești ani de voluntariat am avut parte de mai mulți mentori, care m-au îndrumat în acumularea informațiilor, care mi-au explicat și răspuns la întrebări, care m-au inspirat și încurajat în momentele mai dificile.
Iată că am ajuns și la finalul acestor articole dedicate voluntariatului, de la cum am început, la ce am învățat din punct de vedere profesional și la cum a avut o influență majoră asupra propriei persoane. Dacă ai ajuns până aici cu cititul, eu îți mulțumesc și sunt întotdeauna aici pentru orice întrebări.
Leave a Comment