Cazi de 7 ori, te ridici de 8

Auzim des această replică, mai ales când suntem consolați de prieteni in diverse situații “ ei haide acum, știi cum e.. cazi de șapte ori te ridici de opt. Sigur nu te dai bătut acum.” Dar uneori nu e atât de simplu..

În primul rând să analizăm pe scurt expresia..este într-adevăr motivațională deoarece sugerează faptul că indiferent de câte ori ești “jos”, indiferent de câte ori ești cu moralul la pământ sau ți se pare că nu mai ai energie să o iei de la capăt, totuși trebuie să te ridici întotdeauna. Nu putem ști de câte ori vom cădea sau vom întâmpina provocări diverse, dar trebuie să avem încredere în noi că ne vom ridica de fiecare dată. 

Mă mai gândeam de ce expresia spune cifra 7, poate și pentru că 7 e cifra perfecțiunii.. așadar, înainte de a ajunge înspre perfecțiune (deoarece perfectul nu îl putem atinge, dar putem aspira înspre el) drumul este plin de provocări, dar și de coborâșuri. 

Cum am putea descrie “cazi de 7 ori” ?

Să vedem câteva exemple comune pentru care ai putea să te simți la pământ: momentul în care te desparți de o persoană cu care credeai că vei avea legătură toată viața, momentul în care ai luptat pentru un lucru sau un țel pe care ți-l doreai și nu ai reușit, momentul în care ești dezamăgit de o situație/persoană, nedreptatea și diverse alte situații mai mari sau mai mici ca importanță. Fiecare simte la o intensitate diferită, fiecare dă o importanță diferită momentelor, fiecare se implică emoțional și energetic diferit în funcție de cât de mult își dorește, dar momentul în care “cazi” se simte la fel pentru toți. 

Ce simți?

Printre altele, cel mai frecvent te cuprinde o stare de supărare, de dezamăgire, o stare care îți spune că nu merită să mai încerci, o stare care te duce înspre gânduri negative și toxice. 

Dar.. să vorbim și despre a doua parte..

Cum descriem “te ridici de 8”?

Am să încep cu cea mai simplă comparație.. Să spunem că mergi pe drum și nu vezi o groapă, te împiedici și cazi. Ce vei face următorul pas? Primul moment analizezi rapid dacă te doare ceva, apoi te ridici și continui drumul. Chiar și dacă nu poți singur să te ridici pentru că te doare piciorul, de exemplu, cu ajutorul oamenilor din jur tot te ridici. Așadar, sa transpunem în problemele vieții. Când te simți la pământ din diverse motive (poate cele expuse mai sus, poate altele) vei căuta o soluție prin care să te ridici. 

  1. Ai voie să te descarci

 Desigur, primele reacții “la cald” sunt de frustrare, de nervi, de energie negativă de care este bine să te descarci. Da, ai voie să te descarci, ești om, este omenesc să simți, este omenesc să ai gânduri. Așadar, este bine să te descarci de acele sentimente.  
2. După aceea analizezi situația

“De ce am ajuns aici?”, “Am greșit cu ceva?”, “A ținut de ceva ce puteam eu controla?”, “Ce puteam face mai bine?”

Acestea sunt câteva din primele întrebări pe care ți le poți pune pentru a vedea ce a dus la această situație. Este ceva ce a ținut de tine și poți să înveți o lecție pe mai departe sau este ceva ce nu a ținut de tine ci de alții, ceva ce nu era în controlul tău?

3. Cauți soluții

 După ce ai analizat, începi să cauți soluții pentru a evita o altă situație de acest fel. În această parte depinde foarte mult despre ce situație vorbim și care a fost problema. Poate trebuie să schimbi ceva la tine, poate trebuie să abordezi altfel, poate trebuie doar să reduci așteptările, poate trebuie să o iei de la 0 în altceva. Soluțiile se caută “la rece”, pentru a nu fi influențat de sentimentele puternice de la început când gândul general este “Gata, renunț, nu mă mai interesează.” Cât timp acest gând este în mintea ta, nu poți găsi soluții. 

Recent, am văzut un citat interesant pe care aș vrea să îl analizăm puțin pentru că este foarte valoros: “Stuck between giving up and thinking how much more I can take” (Tradus, aproximativ ar fi: blocat între a renunța și a vedea cât mai pot îndura). Unii dintre noi ne aflăm uneori între aceste două stări, gândindu-ne dacă mai bine am renunța pentru că ar fi mai simplu, sau totuși să văd cât mai pot, cum mă pot ridica din nou din această situație. Personal cred că a doua variantă, cea în care nu renunți la ceva ce iubești ci cauți soluții iar și iar până vei găsi este cea mai bună, pentru că.. doar gândește-te când vei reuși ce sentiment și ce satisfacție vei avea, lucru care renunțând nu vei putea să ai. 

Așadar, în final.. indiferent cât de des “ai cădea”, indiferent cât de imposibil ți se pare să te mai ridici sau dacă te întrebi ce rost mai are, indiferent cât de fără motivație te simti, ridică-te întotdeauna. Caută-ți puterea și motivația care te-a adus până în acest punct, cere ajutor de la oameni în care ai încredere, caută soluții și ridică-te! TU POȚI! EȘTI PUTERNIC!

Leave a Comment