Răbdare, răbdare, răbdare…

În acest articol voi aborda o temă la care și eu, și cred că fiecare dintre noi, mai avem de lucrat. Este vorba despre un singur cuvânt: RĂBDARE.

“Cu răbdarea treci și marea”, zice proverbul, enunțând un mare adevăr, deoarece în orice facem, răbdarea e cheia. Consider că, datorită vitezei în care trăim și a obișnuinței de a avea totul cât mai rapid, am pierdut răbdarea, astfel că atunci când nu reușim ceva din prima sau nu primim ceea ce vrem imediat, devenim descurajați și nu mai avem aceeași dorință de a lupta. Fiecare are cursul lui în viață, dar evident nu avem de unde să știm în avans ce ni se va întâmpla peste o lună, peste un an, nici măcar nu avem siguranța zilei de mâine.  De multe ori, dorința de a obține ceva imediat, ne face să pierdem din vedere sau chiar să sacrificăm un rezultat pe termen lung, care e mult mai important.

Personal, aproape de fiecare dată când am avut un obiectiv de îndeplinit, îmi doream să ajung acolo cât mai repede, să fac ce pot ca să termin și să știu că am reușit să-mi realizez obiectivul. Nu întotdeauna mi-a reușit așa de repede precum am vrut, de multe ori, ”pe drum” mi-am pierdut răbdarea, m-am enervat că durează mult, am întâmpinat multe piedici care au încetinit viteza de deplasare către obiectiv. De multe ori am încercat să înțeleg ce fac greșit de nu pot să îmi îndeplinesc un anumit obiectiv în timpul meu, adică unul scurt, și după mult timp mi-am dat seama că nu aveam răbdare, mă așteptam să reușesc întotdeauna din prima, să dureze puțin până reușesc. Am învățat din aceste experiențe că răbdarea și perseverența, munca susținută pentru a ajunge acolo unde vrei, sunt importante pentru a-mi atinge obiectivele. Am învățat că mulți își doresc să ajungă undeva, să fie ceva, dar nu sunt dispuși să plătească prețul, oricare ar fi el, ci și-ar dori să ajungă acolo rapid, fără efort. Asta nu e posibil!

Noi avem multe dorințe, planuri, pe care le-am vrea îndeplinite cât de repede, pe toate, evident. Dar, ce facem în momentele în care timpul pare că stă în loc, momentele în care tu îți faci treaba, dai tot ce poți, dar pare că nu se întâmplă nimic în direcția bună?

De curând, am încercat să-mi schimb abordarea, și am să vă spun cum făceam înainte, pentru că probabil că mulți au trecut prin asta.

În momentele în care mi se părea că eu am făcut tot ce a ținut de mine, și totuși nu s-a materializat obiectivul, mă enervam și pe moment îmi venea să spun că asta e, nu am reușit, nici nu mai încerc. Îmi venea să renunț, să abandonez. Evident, era doar un prim gând care trecea la fel de repede, dar totuși reușea să-mi distragă atenția și să mă facă să pierd din elan și energie. Mi-am dat seama după un timp că acest mod de gândire nu este corect, că nu mă ajută pe termen lung, așa că am abordat o altă metodă, cu mai multă răbdare.

Când încep să îmi pierd răbdarea, stau și analizez situația: este mai bine să pierd timpul consumându-mă pentru ceea ce nu pot schimba, sau mai bine să văd ce mai pot face în direcția dorită și să aștept până când voi reuși? Sigur că atunci când pornesc la drum anticipez reușita, succesul, dar dacă nu reușesc să-l obțin și dacă am nevoie și de această lecție în formarea mea?

În momentul în care te pregătești mental că se poate să reușești dar se poate să ai și un eșec, și accepți că orice ar fi, tu vei merge înainte, fără să te dai bătut ori descurajat, în acel moment te eliberezi de stres și faci tot ce ține de tine pentru a-ți atinge obiectivul. Atunci când ai răbdare dar ești și perseverent, poți să muncești mai liniștit, fără să te tot consumi inutil adesea.

Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi, iar personal cred că aproape de fiecare dată când un plan sau un obiectiv nu mi-a reușit a fost pentru că El avea pregătit pentru mine ceva mult mai bun, și mult mai mare, dar a vrut să mă învețe lecția RĂBDĂRII și a ÎNCREDERII. Încrede-te în El întotdeauna, și fii răbdător, iar când ceva nu iese așa cum vrei tu, să știi că El are un plan mai bun pentru tine și viața ta.

Leave a Comment