Cum să te pregătești pentru o drumeție?

Deși este aproape final de sezon, iar drumețiile au început demult, m-am gândit să scriu acest articol, deoarece am întâlnit mai multe cazuri de turiști care au fost complet nepregătiți pentru drumeția pe care au făcut-o, mulți dintre ei, necesitând ajutorul salvamontiștilor pentru a termina sau pentru a ieși dintr-o situație dificilă sau chiar riscantă pentru viața lor.

Îmi place să merg în drumeții, iar la început, mergeam și noi destul de nepregătiți chiar și pentru drumețiile ușoare. 

Câteva exemple din momentele în care am fost nepregătiți: ”pentru ce să punem mai mult de 0.5L de apă la 3 persoane dacă traseul este de 1-2ore?” dar am omis faptul că era cald afară, traseul era dificil cu mult urcat și coborât. 

Acum câteva zile, într-o gardă, un grup de turiști care se aventuraseră pe un traseu dificil, de aproximativ 7 ore, cu o porțiune de cel puțin o oră de urcare abruptă, au sunat la 112 pentru a cere ajutor deoarece nu mai aveau apă, mergând un grup de 4 persoane cu 1 litru de apă, și fiind epuizați și deshidratați.

”Uite că este perfect senin, sigur astăzi nu va ploua, nu luăm pelerinele la noi.” Pe traseul montan, de nicăieri, a început o ploaie puternică, iar după 5 minute toate hainele le erau ude. 

”Eu nu îmi iau bocancii, este vreme bună, cald, mă duc în sandale.” Am omis faptul că traseul avea porțiuni de stânci, porțiuni alunecoase, și a fost de 5 ori mai greu cu sandale decât cu bocanci, ce să mai spun de cei care se aventurează pe trasee lungi și dificile în șlapi. 

Acum că am enumerat câteva dintre cele mai întâlnite situații pe care cu siguranță majoritatea celor care ați făcut o drumeție le-ați întâmpinat, haideți să vedem cum arată o persoană pregătită de drumeție.

În primul rând, îmbrăcăminte lejeră, sport, pantaloni lungi de recomandat pentru a nu vă zgâria de crengi, tufișuri, dar se pot lua și pantaloni scurți. Un tricou și o bluză de trening. 

-Șapcă, pentru a evita insolația

-Ochelari de soare

-Bocanci, sau orice încălțăminte cu talpă aderentă și care să țină piciorul bine. 

-Rucsac

Acum să trecem la rucsac..Desigur, depinde ce fel de traseu urmează, dacă este un traseu ușor și scurt, puteți să luați un rucsac mic, să puneți strictul necesar, iar dacă este traseu de o zi, recomand rucsac mai mare, special de drumeții, care se și prinde bine pe șolduri pentru a nu avea toată greutatea pe spate (credeți-mă, ajută mult).

În rucsac vom avea:

-Hartă, pe telefon sau printată

-Apă suficientă, de asemenea se poate pune și ceva băutură izotonică, sau un suc pentru a crește glicemia rapid și a ajuta la starea de oboseală

-Batoane de cereale, ciocolată, banane, orice se poate mânca rapid, și care să ofere suficientă energie, dar totodată să nu fie foarte greu de digerat

-Pelerină de ploaie

-Frontală/lanternă, pentru că se poate să ne prindă întunericul pe traseu, sau poate vizităm o peșteră

-Șosete de schimb

-Tricou de schimb

-Cremă de protecție solară

-Baterie externă pentru telefon

-Plasturi, o fașă elastică, mini trusă de prim ajutor

-Briceag

-o brichetă pentru a putea face foc în caz de urgență

-fluier, atât pentru a îndepărta animalele, dar și pentru a putea fi reperați în caz de accidentare

Cam acesta ar fi minimul, pentru o drumeție reușită. Nu sunt greu de cărat, dacă rucsacul este unul bun.

Faceți tot posibilul ca să nu vă abateți de la traseul pe care ați pornit, iar dacă la un moment dat, ați pierdut semnul care indică traseul, întoarceți-vă la ultimul semn și căutați-l cu atenție pe următorul. Abaterea de la traseele marcate vă poate pune siguranța și chiar viața în pericol! 

Aș dori să mai menționez un aspect. În caz de accidentare, sau dacă apelați serviciul 112, încercați să răspundeți la toate întrebările care vi se pun. De asemenea, este foarte important să găsiți un reper, ca să puteți fi găsiți mai ușor. Am să continui cu un articol în care vă voi explica ce se întâmplă exact când sunăm la 112, și de ce sunteți întrebați diferite aspecte. 

Până atunci, vă doresc cât mai multe drumeții reușite, cât mai multe locuri noi explorate și cât mai mulți pași făcuți pe traseele turistice.

Leave a Comment