Despre voluntariat…

Azi încep cu o întâmplare pe care am trăit-o recent. Mă aflam într-un taxi, tocmai ieșisem din tură de la SMURD și mergeam spre casă.

”Taximetrist: Lucrați la SMURD?

Eu: Sunt voluntar aici, da.

El: Ce nobil. Felicitări! Sunteți un exemplu.”

Cred că dânsul nu a realizat cât au însemnat acele vorbe pentru mine. Veți înțelege la finalul acestui articol de ce spun asta.

Și acum… să vorbim puțin despre voluntariat.

Ce reprezintă, pe scurt, voluntariatul?

Consider că este o acțiune pe care o faci benevol, fără a fi plătit, în orice domeniu.

De ce să faci voluntariat?

În primul rând, pentru că ai dorința de a ajuta și de a te implica mai mult în comunitatea ta. De asemenea, pentru că, poate, îți dorești o schimbare.

Un alt motiv, ar fi și faptul că pe viitor îți dorești să activezi în acel domeniu, așa că până ajungi să termini studiile, alegi să fii voluntar pentru a deprinde cât mai multe cunoștințe și pentru a ști dacă acesta este într-adevăr ceea ce îți dorești.

Cu ce gânduri am început voluntariatul?

Întotdeauna am fost atrasă de medicina de urgență, oricând vedeam o ambulanță pe drum mă gândeam: oare unde merge, oare ce caz are, etc. Nu m-am gândit și nici nu prea știam despre voluntariatul la ambulanță nimic. Datorită unui amic care era voluntar și care m-a provocat să încerc un lucru nou, am ajuns să văd ce înseamnă să fii voluntar. După aceea am ajuns să fiu voluntar la UPU-SMURD, unde am experimentat o altă latură a voluntariatului, aici viteza de lucru și volumul sunt la alt nivel, ceea ce mă face să mă autodepășesc constant și să învăț foarte mult. De 4 ani, strangând deja mii de ore de voluntariat, am rămas cu aceeași dorință de a ajuta, cu același elan și aștept fiecare tură cu entuziasm.

Consider această ”slujbă”, pentru că i se poate spune și așa, un act nobil, un act de bunătate, un act de dăruire, o acțiune prin care poți aduce un bine semenilor tăi.

Întotdeauna am fost gata să sar în ajutor și să fac cât de mult pentru oamenii aflați în necaz.

Sentimentul pe care îl ai atunci când ești ACEA persoană ce ajută un om în momentele cele mai dificile, este de nedescris.

Mă bucur să observ că în ultimul timp, tinerii sunt foarte implicați în diverse domenii și acțiuni de voluntariat. Este o mare nevoie de voluntari în toate domeniile și este un lucru care ar putea aduce o schimbare în ceea ce privește viitorul nostru. 

Am fost frecvent întrebată de unii voluntari: Ce să fac dacă nu mă simt apreciat ca voluntar?

În primul rând, voluntariatul îți aduce per se o satisfacție și o stare de bine care îți va crește încrederea în tine și dorința de a face mai mult. De cele mai multe ori, nici nu ai nevoie de altceva!

Dacă ești implicat și dai o mână de ajutor oricând este nevoie, imposibil să nu observe nimeni asta și să nu îți mulțumească. Asta te va motiva să continui!

Leave a Comment