
Încep cu o mărturisire personală… nu am mai fost într-o tabără de cel puțin 7-8 ani.Nu am mai fost atrasă de ele, deși am mers de mai multe ori când eram mai mică.De când sunt pasionată de medicina de urgență, am tot auzit de o tabără pe care toată lumea o laudă de numa: MASH ( medical adventure school in holiday).Am fost atrasă din start de idee, mai ales că toți medicii îmi spuneau ce frumos e și câtă adrenalină este, așa că am început să cer mai multe detalii să văd cam ce înseamnă să mergi în această tabără: în primul rând cazarea este la cort, într-o locație genială (Padiș), mâncarea este asigurată, așa că din acest punct de vedere nu mi-am făcut probleme, dar acum începe distracția: dușul și toaleta, evident, sunt în natură.
Nu sunt eu pretențioasă, am călătorit mult până acum și am avut fel de fel de condiții, dar nu prea m-a încântat ideea aceasta de tabără. În primul rând, eu nu am mai fost cu cortul niciodată, iar apoi mă tot gândeam cum mă voi descurca și în privința celorlalte aspecte. Dar, cu toate grijile pe care mi le făceam, am decis să particip anul acesta. Cu o zi înainte de plecare, într-o tură la UPU Oradea, stăteam de vorbă cu o doctoriță care, văzând că îmi fac enorm de multe griji, mi-a spus: ”crede-mă că o să-ți placă enorm, dacă nu ești pretențioasă și nu cauți doar lux, este locul ideal. Ai să-mi dai dreptate după.”
În ziua plecării, eram cu mașina încărcată, cheile în mână și stăteam în hol gândindu-mă să renunț, să nu mai merg, că cine știe cum va fi. În acel moment am dus o luptă cu mine, cu îngrijorarea și gândurile care au pus stăpânire pe mine și mi-am spus: ”Ai să reușești. Ai dus atât de multe lucruri dificile la capăt, imposibil ca asta să te doboare. Hai să te mai autodepășești încă o dată.” Așa că am plecat, și a fost cea mai bună decizie pe care am putut să o iau. Săptămâna a trecut incredibil de repede, m-am acomodat foarte repede, ba chiar pot să spun că abia aștept următoarea ieșire cu cortul. Fiecare zi a fost plină de activități care mă vor ajuta pe viitor ca medic urgentist, am învățat și repetat multe informații. Echipa de organizare a fost extraordinară, majoritatea colegi din UPU, medici și asistenți care deja îmi sunt a doua familie, dar și alți medici și asistenți pe care mă bucur enorm că i-am cunoscut mai bine.
Vreau doar să mai povestesc despre ziua concursului. În penultima zi de tabără, se organizează un concurs care constă într-un traseu turistic care include mai multe probe, evident toate exersate în timpul săptămânii. Echipele sunt formate dintr-un număr de participanți, iar ziua este cea mai frumoasă și plină de adrenalină. Dar de ce vorbesc despre concurs? Pentru că în echipa pe care ne-o formăm, ne alegem un lider care conduce probele, se asigură că echipa este bine pe durata traseului și motivează echipa. Fetele cu care am făcut echipă m-au ales să le fiu lider, ceea ce m-a motivat în plus și mi-a pus de asemenea presiune pe umeri. Am luat totul ca pe o nouă provocare și o nouă oportunitate de a mă autodepăși. A fost de multe ori greu, simțind și eu uneori că nu mai pot nici fizic, nici psihic, dar de fiecare dată echipa mă încuraja, și îmi dădea putere să continui până la final. Eu la rându-mi, motivam, încurajam și dădeam curaj colegelor de echipă, ajutându-le să-și depășească propriile limite.
În această săptămână am învățat mai multe lucruri pe care aș dori să vi le împărtășesc, pentru că e imposibil să nu vă motiveze și pe voi:
- Indiferent cât de îngrijorat ești pentru a încerca ceva nou, încearcă. S-ar putea să fie experiența vieții tale.
- Autodepășește-te cât de mult poți. Am avut de multe ori momente – ba în drumețiile grele, ba în ziua concursului – în care am simțit că mă autodepășesc, iar satisfacția este pe măsură.
- TEAMWORK: unul din cuvintele de bază a acestei tabere. Am lucrat atât de mult în diverse echipe, am învățat să relaționăm foarte bine unul cu altul, să ne motivăm și să ne inspirăm reciproc atunci când suntem obosiți.
- Te poți descurca în orice condiții. Caută frumosul în orice faci! Peisajul din locul unde era cortul, este incredibil, să te trezești dimineață înconjurat de priveliști mirifice, te încarcă pozitiv.
- Ieși cât mai des din zona ta de confort. În viață, inevitabil, vom fi scoși adesea din zona noastră de confort. Cu cât mai obișnuit ești cu asta, cu atât mai ușor îți va fi să te adaptezi și să ai o atitudine pozitivă.
- Fă efortul de a te adapta la orice condiții, asta te va ajuta mult în viață! Mi-am dat seama încă odată ce important e să fii flexibil și să te adaptezi în orice situație.
- Mănâncă sănătos, fă sport de orice fel, ca să-ți fortifici organismul și să-ți crești rezistența, pentru a face față oricăror provocări.
- Dacă ajungi în situația de a conduce, fii un lider adevărat, nu lăsa pe nimeni în urmă, oferă încredere, inspiră curaj și fă să pară totul ușor, pentru că membrii echipei se ajută reciproc.
- Fii pozitiv: în gândire, vorbire și acțiune! Această atitudine îți va aduce simpatie și prieteni noi.
În concluzie, abia aștept tabăra de anul viitor! De acum știu că în fiecare an am stabilit ceva: tabăra MASH!

Leave a Comment