Ce se întâmplă când sunăm la 112?

Așa cum am promis în ultimele articole, am revenit să discutăm despre ce se întâmplă de fapt când sunăm la 112. Sunt de părere că fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, va fi nevoit să sune la 112, dar probabil că deja majoritatea ați făcut-o.

De când sunt voluntar, și am făcut gărzi în spital, prespital și dispecerat, am primit de mai multe ori întrebarea: ” când sun la 112 cu cine vorbesc de fapt?”, sau ”de ce a venit și echipaj de ambulanță dacă eu am cerut doar poliție?”.

Așadar, să începem cu începutul. Am luat telefonul, fie că l-am deblocat sau nu, am sunat la 112.

-Prima dată va răspunde un operator județean, care vă va întreba care este urgența, cum vă numiți, pentru cine sunați, și unde vă aflați. Acest operator va trece toate datele în sistem, și vă va redirecționa la dispecerat, care în momentul în care vă va răspunde, va avea deja toate datele despre voi, astfel că va trebui să răspundeți doar la ce sunteți întrebați. De asemenea, primul operator, va direcționa cazul dvs către pompieri/ poliție/ ambulanță, în funcție de nevoie. Dacă operatorul consideră că e necesar, poate aloca toate cele 3 la același caz, dar va răspunde cel a cărui urgență este considerată primordială (exemplu: incendiu-pompieri, conflicte- poliție, caz medical-ambulanță).

-Să presupunem că apelul s-a preluat de către toți (pompieri, ambulanță, poliție), dar ca prim operator este cineva din dispeceratul medical. În timp ce vorbiți cu dispeceratul medical, pompierii și poliția sunt în ascultarea apelului, dar dispeceratul medical pune întrebările. Dacă este nevoie de întrebări suplimentare dispeceratul medical poate fi ajutat de către poliție sau pompieri, dar, se poate și dispeceratul medical să aloce cazul dvs către poliție sau pompieri.

Să vedem un exemplu: Mă cheamă X Y și sun pentru o doamnă pe care am văzut-o în parc strigând după ajutor. Prima dată operatorul mă va întreba cum mă cheamă, cum o cheamă pe doamna, unde sunt și ce urgență am. După aceea, având o urgență medicală voi vorbi cu dispeceratul medical, dar vor fi și ceilalți în ascultare deoarece este un caz în loc public, și se poate să fie ceva mai complex decât că doamnei îi este rău. Operatorul medical îmi va pune anumite întrebări: Ce s-a întâmplat cu doamna? Este conștientă? Ce spune că o doare? De când? Se știe bolnavă cu ceva? Iar în funcție de ce voi răspunde se va trimite un echipaj anume pregătit și echipat pentru a face față situației.

Exemplu 2: Asist la un conflict, între mai multe persoane. Apelez 112, dau datele și voi fi transferat la poliție, dar în ascultare va fi și dispeceratul medical, pentru a vedea dacă este nevoie și de ambulanță.

DE CE TREBUIE SĂ RĂSPUNDEM LA ÎNTREBĂRILE DISPECERATULUI?

Deoarece mulți se enervează și nu au răbdare să răspundă la întrebări, aș dori să vă aduc la cunoștință faptul că nu se pun degeaba aceste întrebări. Înțelegem cu toții faptul că în momentul acela sunteți agitați, speriați, și urgența voastră este imediată.

Întrebările au scopul de a ne da seama ce urgență este și să știm ce echipaj să trimitem.

Am să vorbesc puțin despre județul Bihor, unde știu exact câte echipaje sunt într-o tură.

Echipajele de ambulanță sunt de mai multe tipuri:

  • 2-3 echipaje cu ambulanțieri doar, care vor face transferuri de acasă la spital pentru ceva programat, sau de la spital acasă pentru cei care nu se pot deplasa, non-urgență
  • 1 echipaj cu o mașină mică cu medic, care face consulturi/tratamente la domiciliu, pentru urgențele minore și pentru cei care nu doresc la spital
  • Mai multe echipaje de tip B2, cu asistent și ambulanțier, care sunt împărțite în mai multe orașe din județ pentru a acoperi toată raza județului.
  • Maxim 5 echipaje C2 cu medic, asistent, ambulanțier în tot județul
  • 1 echipaj C1- Terapie intensivă mobilă, SMURD pentru înterg județul
  • 10 echipaje de prim ajutor, paramedici, SMURD în tot județul, amplasate în locuri strategice pentru a interveni cât mai rapid.

Așa cum vedeți, echipajele sunt limitate, urgențele fiind foarte multe în fiecare tură. Așa că, personalului din dispecerat îi revine marea responsabilitate de a aloca resursele cu grijă. De foarte multe ori s-a întâmplat ca TOATE echipajele să fie la solicitări și să fie un accident rutier la care să nu mai știm de unde să facem rost de echipaje.

Aș dori pe această cale să trag un semnal de atenție tuturor oamenilor, și mai ales celor care apelează în mod abuziv 112, deoarece a suna la 112 pentru o urgență falsă poate costa viața cuiva care ar avea nevoie de echipaj, dar nu este.

Vă rugăm insistent, nu mai abuzați de acest număr. Suntem 24/24 la dispoziția dvs, dar avem ca scop intervenția de urgență și salvarea de vieți. Din păcate s-a sunat pentru o unghie căzută, pentru durere de cap de 3 luni, căzătură de acum 3 săptămâni, dar acum s-au hotărât că doresc la spital, că nu au cu ce veni în oraș, că doresc analize, că se intră mai repede la UPU dacă se vine cu ambulanța (ceea ce nu este deloc așa, se intră în ordinea priorităților). Pentru toate acestea s-a alocat câte un echipaj. Gândiți-vă cum ar fi să aflați că atunci când aveați mare nevoie de un echipaj pentru cineva drag, el era trimis la un astfel de caz.

 Așadar, vă rugăm să nu abuzați de 112! Suntem la dispoziția voastră, a celor care aveți cu adevărat o urgență, oricare ar fi natura ei!

Aș dori să vă rog să dați un share mai departe pentru a informa cât mai multă lume. Vă mulțumesc!

Blog Comments

Nu m-am putut abtine sa comentez. Perfect scris!

Leave a Comment