
M-au întrebat mulți cum este să fii studentă la medicină, ce înseamnă, cât timp mai ai de viață personală, dacă poți să mai faci ceva pe lângă. Astăzi am ales să vorbesc puțin despre aceste aspecte.
În primul rând, toată lumea știe că facultatea de medicină durează 6 ani( sau cum spun unii, primii 6 ani, până treci de anul 3 sunt cei mai grei). Primii 2 sunt preclinici, adică multă teorie și informație care ți se pare fără logică, ți se pare că poate nu o vei folosi, dar crede-mă, toate au rolul lor. Anul 3 face trecerea către partea clinică, din spital. Iar ultimii trei ani sunt doar clinici. După aceea urmează examenul de rezidențiat, și oficial devii DOCTOR. Un titlu pe care toți studenții îl așteptăm cu mult entuziasm și speranță.
Înainte de admitere, multă lume mi-a spus că nu voi mai putea să joc tenis, să mă antrenez zilnic, nu voi mai putea merge așa des la Ambulanță ca voluntar, că nu voi mai avea viață pe lângă facultate. În prezent, sunt în anul cel mai greu (3), și încă mă antrenez zilnic, încă fac voluntariat, am și timp de prieteni și viață personală. Au fost unii care, știind că fac mai multe pe lângă facultate, m-au catalogat imediat ca fiind o studentă mediocră care învață cât să ia 5-ul, că se gândeau ei că acele activități extra îmi ocupă mult timp și nu-mi lasă timp de învățat.
Niciodată nu m-am mulțumit cu puțin, și vă îndemn ca niciodată să nu fiți delăsători, să trăiți doar cât să fiți acolo la limită.
Întotdeauna să căutați să vă autodepășiți, în orice domeniu ar fi!
Am note chiar foarte bune la facultate, dar cred că cel mai important este faptul că știu că învăț pentru mine, pentru a fi cel mai bun medic pe ramura pe care o doresc. Învăț ca să știu să mă descurc la orice caz, să ajut orice pacient, învăț pentru a mă autodepăși.
Programul zilnic este foarte aglomerat: ore la facultate, antrenamente, voluntariat, dar reușesc să le fac pe toate pentru că vreau și mă organizez bine. Dacă faci totul cu plăcere, atunci vei reuși să duci fiecare zi la bun sfârșit.
Cred că fiecare student a știut că în momentul în care a ales medicina, a ales să învețe din prima zi și până la pensie, pentru că este un domeniu infinit, un domeniu pe care oricât l-ai studia nu vei ajunge la perfecțiune, dar tot ce contează este să știi tot timpul ce să faci, ce a apărut nou și cum poți să tratezi mai bine pacientul.
Da, materia din timpul facultății poate părea interminabilă, sunt nopți nedormite, dimineți la ora 3-4 când după o oră- două de somn, te trezești să înveți, oboseală acumulată, stres, dar totul are un scop și la un moment dat vom culege roadele studiului.
Personal, mi-am dezvoltat un stil de învățare care mă ajută foarte mult. Desigur fiecare are propriul stil. Când mă pun să studiez, las orice altceva și îmi dedic exclusiv timpul și energia pentru a învăța. Chiar dacă e vorba de o oră, două sau mai multe, în funcție de zi, întotdeauna dau tot ce am mai bun în acel timp. Să știți că poți acumula mai mult într-o oră dedicată exclusiv unui material, decât în 5 ore de tras de timp ( pauze dese, telefon, mâncare, etc).
DA, vor fi momente în care vei simți că nu știi nimic, că sunt atâtea de învățat, că nu poți să reușești să termini tot la timp, DAR să știi că e normal. Toți trecem pe acolo. Toți medicii care acum sunt rezidenți, specialiști, primari, au trecut pe unde trecem noi. Chiar și medicul care ți se pare că știe tot, a trecut pe aici, dar s-a ambiționat și a continuat să învețe.
Recent, am avut și eu acest sentiment, că este foarte multă materie pe care este greu să o acumulez, dar o bună prietenă, medic și ea, m-a încurajat, mi-a ridicat moralul și m-a motivat să merg mai departe spre visul pe care îl am, indiferent cât de greu este sau va fi.
Ce mult contează o încurajare în momentele în care te simți descurajat și depășit de situație!
Ca o concluzie: da, se poate face medicina sau orice altceva, indiferent cât de greu e, chiar și cu alte activități extra. Din contră, acele activități, nu doar că vă vor ajuta să creșteți pe plan personal, dar vă vor și motiva atunci când învățați, să aveți un scop clar, să știți: eu vreau să ajung acolo. Pot să îmi îndeplinesc visul dacă învăț, muncesc din greu și nu mă dau bătut! Acest lucru e valabil în orice domeniu de viață!
Așa că, dau tot ce am mai bun și sigur voi reuși!

Leave a Comment