
De două zile am încheiat una din cele mai grele sesiuni de la medicină. Desigur, dacă întrebați mai mulți studenți la medicină care li s-a părut cea mai grea sesiune, vor fi mai multe răspunsuri. În ceea ce mă privește, ”am mâncat” cel mai mult stres și a fost foarte mult de învățat în sesiunea care tocmai a trecut.
În prima dimineață după ultimul examen, primul gând după ce m-am trezit a fost că trebuie să mă pun să învăț, dar imediat după aceea mi-am dat seama că s-a terminat cu examenele și că am vacanță. Nu pot să descriu ce relaxare am simțit în acel moment, m-am relaxat atât de tare că m-a luat cu cefalee (durere de cap). Cred că așa ”a ieșit” stresul acumulat.
De ce am ales să scriu despre această temă?
Mulțumesc de întrebare. 😊 De-a lungul acestor săptămâni am vorbit cu mai mulți studenți de la medicină, dar și de la alte facultăți, care m-au întrebat cum reușesc să îmi mențin o stare psihică așa de bună, și cum reușesc să fac în continuare toate lucrurile pe care le fac în mod normal, pentru că lor nu le ajunge timpul și nu reușesc să mai facă nimic altceva pe lângă învățat.
Așadar, iată câteva principii pe care le urmez și care până acum nu au dat greș:
- Învață din timp.
Știu că trendul este să înveți doar în sesiune, dar, mai ales la medicină, acest lucru este foarte greu. Desigur, sunt studenți care reușesc acest lucru, dar, dacă ne gândim pe termen lung, nu cred că este foarte benefic. Evident, mai uiți din materie chiar dacă înveți pe tot parcursul semestrului, dar unele informații se sedimentează mai bine. De asemenea, dacă până la sesiune ai materia citită, altfel poți să te pregătești pentru examen, fără să pierzi nopțile, fără să stai 24/24 în casă, neavând timp de nimic altceva.
Citește cât poți, o pagină zilnic, o oră, două, depinde de programul tău. Dar crede-mă, dacă vei citi din timpul semestrului, îți va fi mult mai ușor, și te vei simți mai relaxat în sesiune.
2. Ai grijă la alimentație
Meniul unui student în sesiune include cel puțin 2 cafele tari, 1-2 energizante, ciocolată, chipsuri și multe alte alimente care nu sunt nici sănătoase, dar nici nu oferă organismului sursă de energie pe termen mai lung. Desigur, dacă bei o cafea și un energizant simți imediat o energie, dar care se termină repede, fiind nevoie de a doua cafea, de un alt energizant, de suc, etc.
Încearcă pe cât posibil să ai o alimentație cât mai echilibrată, fără excese de niciun fel.
3.Respectă programul de somn
La acest capitol mulți vor spune că este imposibil. Eu reușesc să dorm cam 7-8 ore pe noapte, indiferent că e sesiune sau nu. Desigur, sunt și studenți care învață mai bine noaptea (eu sigur nu), dar noaptea pierdută e noapte pierdută și orele se vor acumula la un moment dat, scăzând randamentul. Nu subestima somnul și nevoia organismului de a se reface.
4.Organizează-ți ziua
Începe ziua organizând programul, știind exact ce ai de făcut și cât timp aloci învățatului, pauzei, somnului. Organizarea bună te ajută să fii mai relaxat și să știi că nu ai uitat nimic din ceea ce ai avut de făcut.
5. Nu da la o parte viața personală
Desigur, nu mai ai așa de mult timp în sesiune pentru alte activități, dar dacă doar stai în casă la birou si înveți, în scurt timp vei deveni deprimat și foarte obosit. Continuă sportul, mișcarea, voluntariatul (dacă faci), activitățile care până la sesiune făceau parte din viața ta. Orice pauză deconectează mintea și te ajută să te relaxezi, să îți încarci bateriile și să poți relua învățatul cu spor mai mare.
6.Răsplătește-te fără să te simți prost pentru asta
Ieși la o cafea în timpul sesiunii? Mergi o jumătate de zi într-o drumeție? Mergi la un masaj?
Da. Toate acestea sunt binevenite în timpul sesiunii, desigur cu moderație, dar pentru psihicul tău sunt de mare folos. Faptul că te deconectezi și NU TE SIMȚI PROST PENTRU ASTA, te ajută foarte mult. Nu te da la o parte, ascultă-ți corpul, când îți dă semnale că are nevoie de o pauză. Psihicul și mentalitatea sunt esențiale în sesiune, dar îți pot și îngreuna viața, dacă nu le dai importanță.
7.Crede în tine că poți și nu te lăsa
TU POȚI! TU EȘTI CAPABIL! Chiar dacă e greu, și îți vine să renunți de 50 de ori pe zi, faptul că ai luptat, faptul că ai trecut de o nouă sesiune, trebuie să te motiveze să nu renunți. Chiar dacă unele examene par incredibil de grele și nu știi cum poți să le treci, crede în tine, du-te cu curaj și dă tot ce ai mai bun, atât în pregătirea pentru examen cât și la examen. Și ce sentiment ai când ai trecut cu bine de ACEL examen care părea de netrecut și ce motivație ai atunci.
Bucură-te de orice reușită și nu te lăsa!
Acum, dragi studenți, să avem o vacanță frumoasă!
Leave a Comment